Anonim Şirket ve Kooperatiflerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu
- Nurhan Polat
- 6 Mar
- 2 dakikada okunur
Günümüzde hukuki süreçleri yönetmek ve yasal mevzuata uyumlarını sağlamak giderek daha karmaşık bir hale gelmektedir. Bu sebeple 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda belirli bir sermaye büyüklüğüne sahip anonim şirketler ile belirli üye sayısını geçen yapı kooperatifleri için avukat bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu makalede, avukat bulundurma zorunluluğunun şartları ile bu yükümlülüğe uyulmaması durumunda uygulanabilecek cezalar ele alınacaktır.

Kimler Avukat Bulundurmak Zorundadır?
Esas sermaye tutarı 1.000.000 TL veya daha fazla olan Anonim Şirketler
(Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre olması gereken en az sermaye tutarının (250.000 TL)
beş katı tutarında veya daha fazla)
Üye sayısı 100 veya daha fazla olan Yapı Kooperatifleri
Avukat Bulundurmamanın Cezası Nedir?
Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin edilmeyen her ay için sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.
2024 yılı için aylık ceza tutarı (20.002,50 x 2) = 40.005 TL
1 yıl avukat bulundurulmadıysa toplam ceza tutarı = 480.060 TL
Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Uymayanlar Nasıl Tespit Ediliyor?
Avukat bulundurmak zorunda olan anonim şirket ve kooperatiflere, bulundukları ildeki Baro Başkanlıkları tarafından “Avukatlık Sözleşmesini” ibraz etmesi için bir yazı gönderilmektedir.
Bu yazıya istinaden sözleşme ve dayanak belgeler sunulmadığı takdirde Baro Başkanlıkları tarafından o ilin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak soruşturmada sözleşme, avukata ait serbest meslek makbuzu, makbuzlara ilişkin ödeme dekontu ibrazı gerekmektedir. Yalnızca anonim şirket avukatlık sözleşmesi yapılması yeterli görülmüyor.
2025 Yılı İçin Sözleşmeli Avukatın Asgari Ücreti Ne Kadar?
Anonim şirketlerin avukata ödemesi gereken en az ücret KDV dahil 32.000 TL‘dir.
Yapı kooperatiflerinin avukata ödemesi gereken en az ücret KDV dahil 19.200 TL‘dir.
Sonuç olarak;

Türkiye'de sermayesi 1 milyon TL ve üzeri olan anonim şirketlerin ve üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurması zorunludur. Bu zorunluluğa uyulmaması cezaya tabidir. Kaldı ki, avukat istihdam etmek sadece yasal bir gereklilik değil, aynı zamanda hukuki riskleri minimize etmek için de önemli bir adımdır. Bu nedenle, hukuki uyum ve risk yönetimi konusunda profesyonel bir avukattan destek alınması tavsiye edilmektedir.
Comentários